marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
20.02.2021

Yhteiskunnan sivistyksen mitta on se, miten se kohtelee heikoimpia jäseniään

Kuulin tämän viisauden aikoinaan lukion yhteiskuntaopin opettajan suusta, ja se on edelleen lempisanontojani.

Lukion jälkeen luulin pitkään, että Suomessa yhteiskunnan heikoimpia oli kohdeltu jo pitkään mallikkaasti. Pohjoismainen hyvinvointivaltio oli rakennettu ja hommat hoidossa. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaiset isot ympäristökriisit alkoivat näkyä enemmän julkisessa keskustelussa. Kehitin kunnon ilmastoahdistuksen jo 2000-luvun alussa, ja kanavoin ahdistuksen aktivismiin ja työuraan ilmastonmuutoksen hillinnän parissa.

Sittemmin olen joutunut huomaamaan, ettei yhteiskuntamme olekaan niin sivistynyt kuin olin ajatellut. Olen tällä sivulla julkaissut muutamia väläyksiä siitä, miten Suomi ja Helsinki kohtelevat vammaisia jäseniään. Minulla ei ollut tästä kaikesta aavistustakaan ennen kuin itse sain vaikeavammaisen lapsen. Olen viimeisten kymmenen vuoden aikana monta kertaa ällistynyt siitä, miten törkeästi kunnat jopa rikkovat lakeja hakiessaan säästöjä vammaispalveluista.

Olen myös yrittänyt saada turhaan julkisesta terveydenhuollosta apua masennukseen. Koska olen hyväosainen, olen pystynyt maksamaan yksityislääkäreille ja terapeuteille, ja voin nykyään erinomaisesti. Kaikki eivät ole näin onnekkaita. Mikä pohjoismainen hyvinvointivaltio se sellainen on, jossa mielenterveysongelmiin saa apua, jos siihen on varaa?

Siksi Vasemmistoliitto. Vasemmistoliitto haluaa hillitä ilmastonmuutosta tehokkaasti ja sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Ja se haluaa, että yhteiskuntamme kohtelee heikoimpia jäseniään sivistyneellä tavalla.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite