marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
17.05.2021

Vuosaari, keskikokoinen suomalainen kaupunki

Helsinki on niin iso kaupunki, että sen sisään mahtuu monta pienempää kaupunkia. Tämä ajatus kävi mielessä, kun jaoin viimeisiä esitteitä Columbuksen edessä. Asuin lapsuuteni Seinäjoella, jonka asukasluku oli silloin alle 30 000. Vuosaarelaisia on 40 000. Palveluidenkin siis pitäisi olla keskikokoisen suomalaisen kaupungin luokkaa.

Olen kuullut esitteitä jakaessani jo useammalta ihmiseltä, miten vaikeaa Vuosaaressa on päästä lääkäriin. Jokaisella ihmisellä on oikeus edistää omaa terveyttään, mutta Vuosaaressa tämä oikeus ei toteudu riittävän hyvin. Julkisessa keskustelussa näkee jatkuvasti puheenvuoroja siitä, miten tärkeää on saada hoitoa ajoissa ja matalalla kynnyksellä, etteivät ongelmat pääse kärjistymään. Terveyskeskuslääkärille pääsy on tässä aivan keskeinen asia.

Keskusteluissa tulee esiin myös se, että saatavuusongelmat koskevat monia muitakin palveluita. Päiväkotipaikkoja tarjotaan Vuosaaren ulkopuolelta, kun alueen päiväkodit ovat täynnä. Tämän takia osa perheistä ei pysty ottamaan tarjottua paikkaa vastaan. Nuoret tarvitsisivat enemmän tukea niin koulussa kuin vapaa-ajalla.

Moni on myös tuonut esiin huolen Vuosaaren luonnon kohtalosta. Luonto on monelle vuosaarelaiselle tärkein syy asua täällä. Tällä hetkellä kaupungin päättäjät ajavat Meri-Rastilassa Pohjavedenpuiston päälle rakentamista. Jos paikallisilta kysyy, mikä Meri-Rastilassa on parasta, niin moni vastaa alueen luonnonläheisyyden. Meri-Rastilan kehittämisen lähtökohtana pitäisikin olla se, mikä alueen asukkaiden elinympäristössä nykyään on arvokasta ja toimii hyvin.

Vuosaaressa on siis 40 000 asukasta, mutta vain yksi kaupunginvaltuutettu. Vertailun vuoksi Töölössä asuu kymmenen valtuutettua. Onko tällä väliä? Kyllä sillä on. Viime talvena julkaistun tutkimuksen mukaan se, miten hyvin kaupunginosa on edustettuna poliittisissa päätöksentekoelimissä, vaikuttaa alueen palvelutasoon. Vaikka päättäjä ei tietoisesti vetäisi kotiin päin, hänellä on väistämättä enemmän tietoa oman asuinalueensa asioista. Siksi vuosaarelaisen kannattaa äänestää vuosaarelaista.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite