marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
27.01.2021

Tutkittua tietoa poliittiseen päätöksentekoon

Minusta on hyvä periaate, että politiikassa hyödynnetään tieteellisestä tutkimuksesta saatua tietoa. Viime päivinä on herättänyt keskustelua VATTin ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemä tutkimus, jonka mukaan kotitalousvähennys ei ole lisännyt vähennyksen piiriin kuuluvien palveluiden kysyntää tai vähentänyt veronkiertoa. Tutkijoiden mukaan verohelpotuksia saavat hyvätuloiset ihmiset, jotka todennäköisesti käyttäisivät palveluita muutenkin.

Olen malliesimerkki kotitalousvähennyksen hyödyntäjästä. Meillä käy siivooja. Olen perustellut itselleni siivouspalvelun ostamista sillä, että siitä saa kotitalousvähennyksen. Mutta jos kotitalousvähennys poistettaisiin huomenna, lopettaisinko palvelun käytön? Tuskin. Harmittaisiko vähennyksen poistaminen? Varmasti.
Äänekkäitä harmittelijoita varmasti riittää, jos kotitalousvähennykseen yritetään puuttua tutkimuksen perusteella, mutta sen ei pitäisi olla keskustelun pointti. Pointin pitäisi olla se, että meillä on nyt tutkimustietoa, joka melko selvin sanoin osoittaa, että kotitalousvähennys ei täytä tarkoitustaan eikä välttämättä ylipäänsä ole kovin järkevä osa verojärjestelmäämme.
Tutkimusta saa ja pitääkin tietysti tarkastella kriittisesti. Jos nyt tehdyn tutkimuksen menetelmissä on parantamisen varaa, niin pitää tehdä uutta tutkimusta. Tällä hetkellä tutkimustieto näyttää kuitenkin siltä, että nykyinen hallitus teki fiksusti leikatessaan kotitalousvähennyksestä viime vuoden alusta.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite