marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
07.05.2021

Turve, ympäristö ja reilu siirtymä

Turpeen ilmastovaikutuksista on herännyt hallituksen puoliväliriihen myötä ennennäkemättömän vilkas keskustelu. Olen iloinen, että ilmastonmuutos on vihdoin mukana energiapoliittisessa keskustelussa ansaitsemallaan painoarvolla. Keskustelu on kuitenkin ollut sekavaa. Turpeenkäytön puolustajat sanovat, että hallitus ajaa turpeenkäytön alas liian nopeasti ja hallitsemattomasti. Onko todella näin?

Suomen ensimmäinen kansallinen ilmastostrategia julkaistiin vuonna 2001. Jo siinä tunnustettiin, että valtaosa Suomen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy fossiilisten polttoaineiden ja turpeen poltosta.

Suomi on kuitenkin vuosikymmeniä puolustanut turpeen asemaa vedoten sen kotimaisuuteen, huoltovarmuuteen ja työllistävyyteen. Nämä argumentit ovat olleet niin painavat, että turpeen asemaa on vahvistettu muun muassa fossiilisia polttoaineita reilusti alemmalla verokannalla.

Ei ihme, että turveyrittäjillä ei ole ollut selkeää näkymää tulevaan toimintaympäristöön, jos eivät ole seuranneet ilmastokeskustelua tarkemmin. Heille turve on tähän asti merkinnyt tapaa huolehtia isänmaan huoltovarmuudesta ja työllisyydestä. Valtio on tukenut tätä käsitystä vuosikymmenten ajan.

Tämän vuoksi minusta syyttävän sormen ei pidä keskustelussa osoittaa turveyrittäjiin, vaan poliittisiin päättäjiin. Miksi Suomen valtio on jumittunut turpeenpolton puolustamisen, vaikka tutkijat ja ympäristöjärjestöt ovat tuoneet ilmasto- ja luontovaikutuksia esiin vuosikymmenten ajan?

Ja miten varmistetaan se, että tulevissa poliittisissa päätöksissä kuullaan tieteen ja kansalaisjärjestöjen ääntä paremmin kuin tähän asti on ollut tapana? Jos tästä jotain voi oppia, niin sen, että silmien ummistaminen tieteeltä ei ole kestävää.

Lisäksi näkisin mielelläni aitoa keskustelua reilusta siirtymästä. Tällä hetkellä keskustelusta tuntuu häviävän kokonaiskuva. Turpeen käyttö kyllä loppuu päästökaupan ansiosta, kun kustannukset jatkavat nousuaan. Miten tuemme turpeesta elantonsa saaneiden ihmisten työllistymistä muille aloille, kun näin tapahtuu?

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite