marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
24.04.2021

Toimisiko Beyond Fossils -malli Helsingissä?

Olen viime viikkoina kirjoittanut Helsingin päästöistä, lämmityssektorin roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä Helsinki Energy Challenge -kilpailusta. Tänään käsittelen tarkemmin kilpailuun osallistunutta Beyond Fossilsia, jonka mallia kaukolämmön tuotantotuen huutokaupasta esiteltiin tällä viikolla Hiilineutraali-webinaarissa.

Webinaarissa tuotiin ensinnäkin esiin se tärkeä pointti, että jos huutokauppamalli halutaan ottaa Helsingissä käyttöön, niin sen käytännön toteutusta on syytä alkaa selvittää mahdollisimman pian. Salmisaaren hiilivoimala on suljettava 2029 mennessä, ja päätös siitä, millä nyt hiilellä tuotettava kaukolämpö korvataan, on tehtävä lähivuosina. Eivätkä päästövähennystarpeet tietenkään kivihiilen korvaamiseen lopu.

Beyond Fossils -mallissa maksettaisiin uusille lämmöntuotantoyksiköille tuotantoon perustuvaa preemiota, ja lämmöntuottajat kisaisivat preemiosta huutokauppatyyppisissä tarjouskilpailuissa. Huutokauppakierroksia voitaisiin järjestää niin usein ja niin suurella volyymillä kuin katsottaisiin tarpeelliseksi. Järjestelmässä voitaisiin myös huomioida muutokset esimerkiksi lämmön kysynnässä viilaamalla tuotantomääriä ja muita parametrejä kilpailutuskierrosten välillä.

Lämmön tarve ja sen myötä tuotetun lämmön arvo vaihtelee voimakkaasti vuodenaikojen mukaan. Beyond Fossils -mallissa kovimpien kulutushuippujen aikana voitaisiin vielä käyttää Helenin olemassaolevia fossiilisilla polttoaineilla toimivia lämpökeskuksia, mikä ei tietenkään ilmaston kannalta olisi optimaalinen ratkaisu. Lämpövarastojen ja synteettisiä polttoaineita käyttävien ratkaisujen avulla viimeisistäkin fossiilisista voidaan päästä eroon, mutta näiden ratkaisujen skaalautuvuus ja hinta eivät Beyond Fossils -tiimin mukaan ehdi auttamaan vuoden 2035 tavoitteiden saavuttamisessa.

Beyond Fossils -mallissa on paljon kiinnostavia elementtejä, ja paljon kysymyksiä, jotka eivät vielä ainakaan itselleni ole selviä. Miten huutokauppajärjestelmä käytännössä organisoitaisiin? Beyond Fossils -tiimi ehdottaa johtoryhmän perustamista, mutta keitä johtoryhmään kuuluisi ja mihin se sijoittuisi kaupungin organisaatiossa? Millainen työnjako kaupungin ja Helenin välillä olisi? Kenen vastuulla olisi huoltovarmuuden turvaaminen, ja kuka vastaisi sen kustannuksista? Miten preemion maksatus järjestettäisiin?

En kuitenkaan löydä tällä hetkellä päästäni yhtään kysymystä, jolle tuntuisi täysin mahdottomalta löytää vastaus. Enemmän lienee kysymys siitä, mitä tapaa päästövähennysten ohjaamiseen kaupungin päättäjät pitävät parhaana. Joka tapauksessa tulevan valtuuston on varmasti otettava kantaa siihen, mikä strategia lämmityssektorin päästöjen vähentämiseen valitaan.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite