marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
07.03.2021

Tavoitteena ilmastoystävällinen ja inhimillinen Helsinki

Tänään päätin kirjoittaa vähän pidemmästi taustastani ja siitä, mikä on saanut minut lähtemään ehdolle kuntavaaleissa. Politiikassa tavoitteeni on hiilineutraali ja kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta tukeva Helsinki. Haluan, että kaikenlaisilla helsinkiläisillä on hyvä asua Helsingissä sekä nyt että tulevaisuudessa.

Opiskelutaustani on Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa, josta olen valmistunut filosofian maisteriksi. Erikoistuin opinnoissani ilmastonmuutoksen hillintään. Työurani alkoi ympäristöjärjestö WWF:ssä ilmasto- ja energiapoliittisena asiantuntijana. Sen jälkeen työskentelin Euroopan parlamentissa ja ympäristöministeriössä. Viimeiset kahdeksan vuotta olen toiminut uusiutuvan energian alalla yksityisellä sektorilla, ensin projektipäällikkönä ja nykyään projektikehityksen johtajana. Minulle on tärkeää, että työssäni edistän ilmastonmuutoksen hillintää hyvin konkreettisella tavalla: työni on valmistella investointeja uusiutuvaan energiaan.

Alun perin kiinnostuin politiikasta ilmastonmuutoksen ja ympäristönsuojelun takia, ja se on edelleen tärkeä syy ehdolle lähtemiseen. Helsinki on asettanut itselleen tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuonna 2035. Tavoitteen mukaan kaupunki vähentäisi päästöjään vuoteen 2035 mennessä 80 prosentilla vuoden 1990 tasosta, ja loput päästöt kompensoitaisiin.  Tällä hetkellä päästövähennysten tahti ei ole riittävä tavoitteen saavuttamiseksi (linkki).  Helsingissä eniten tekemistä on lämmityksen ja liikenteen päästöissä. Näillä sektoreilla käytetään vielä paljon fossiiliisia polttoaineita, eli määrätietoisia toimia tarvitaan. Kaupungin ilmasto-ohjelma pitäisikin päivittää heti tulevan valtuustokauden alussa. Ilmastonmuutoksen lisäksi minulle tärkeitä teemoja ovat myös luontokadon pysäyttäminen ja lähiluontokohteiden suojeleminen.

Nuorena ilmasto- ja ympäristöpolitiikka oli suurin kiinnostuksenkohteeni, sillä olin suhteellisen hyväosainen ja terve. Jos tarvitsin lääkäriä, kävin työterveyshuollossa. Kaupunginosien eriarvoistuminen kiinnosti lähinnä teoreettisella tasolla. Kun sain omia lapsia, tilanne muuttui. Yllätyin Vuosaaren päiväkotien ja terveyskeskuksen resurssipulasta jo yli kymmenen vuotta sitten, eikä tilanne ole ainakaan parantunut.  Nykyään itähelsinkiläisille vanhemmille tarjotaan päiväkotipaikkoja aivan eri puolelta Helsinkiä. Vuosaaren terveyskeskuksella on jo pitkään ollut kyseenalainen maine ylikuormitettuna paikkana, josta on vaikea saada lääkäriaikoja –  ja vielä vaikeampaa saada hoidolle jatkoa, jos vaiva vaatii enemmän kuin yhden lääkärikäynnin. Helsinkiläiset eivät ole lähipalveluiden osalta yhdenvertaisessa asemassa. Lähiöt tarvitsevat puolustajansa kaupungin päätöksenteossa.

Yksi lapsistani on vaikeavammainen, mikä on tuonut perhe-elämään oman sävynsä. Harhailin erityislapsen saatuani vuosia tutkimusten, sairaalajaksojen ja kuntoutuskokousten viidakossa, ja yllätyin siitä, miten yksin perhe jätetään silloin kun tukea eniten tarvitsisi. Lapsen ollessa pieni uuvuin totaalisesti ja lääkäri käski minun ”ottaa omaa aikaa”. Kaupungilla ei kuitenkaan ollut tarjota mitään toimivaa palvelua, jonka avulla tämä olisi ollut mahdollista. Vammaista ja monisairasta lasta ei voinut jättää naapurin hoitoon ja lähteä itse lomailemaan. Samoja kokemuksia yksin jäämisestä on lukuisilla muillakin erityislasten vanhemmilla Helsingissä. Kaupunki ei tarjoa mitään apua edes tilanteessa, jossa väkivaltainen erityislapsi on vaaraksi vanhemmalle (linkki). Yhtä karuja tarinoita kuulee vanhuspalveluista, mielenterveyspalveluista, lastensuojelusta ja muilta kaupunkilaisten hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta tukemaan tarkoitetuilta aloilta. Resursseja ei yksinkertaisesti ole, ja tilanne on jatkunut vuosia.

Tehtävää siis ekologisesti ja inhimillisesti kestävän Helsingin eteen riittää. Lapseni ovat nyt isoja koululaisia, eli minulla on aikaa ja energiaa panostaa helsinkiläisten elämää parantavien asioiden edistämiseen myös kaupungin politiikassa. Terveyskeskuksista pitää saada lääkäriaikoja ja päiväkodeista hoitopaikkoja. Erityislasten pitää saada tarvitsemansa tuki koulussa. Vammaisten helsinkiläisten pitää saada tarvitsemansa henkilökohtainen apu. Ja Helsingin pitää olla edelläkävijä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Ja koska itse en tietenkään ole perillä kaikista tavoista, joilla hiilineutraaliutta ja yhdenvertaisuutta voisi edistää, kuulisin mielelläni vinkkejä teiltä muilta! Minuun saa yhteyden somessa, sähköpostitse [email protected] tai vaikka nykäisemällä hihasta ulkona. Helpoiten minuun törmää Vartiokylän lahden ympäri kulkevalla ulkoilureitillä, jolle lähden myös tämän kirjoituksen julkaistuani.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite