marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
16.04.2021

Pelikoneet pois kaupoista

Lidl on päättänyt poistaa rahapelikoneet tiloistaan. Todella hieno päätös! Pelikoneiden hajasijoittelu kauppoihin, kioskeille ja huoltoasemille ei ole mikään universaali ilmiö. Monessa maassa rahapelaaminen on rajattu kasinoille tai muihin erityisesti rahapelaamiseen tarkoitettuihin tiloihin, joissa pelaamisen valvonta on helpompaa.

THL:n vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan huomattava osa Suomessa rahapeleihin käytetystä rahasta tulee ihmisiltä, joilla on peliongelma. Noin 2,5 prosenttia rahapelejä pelanneista ihmisistä kulutti puolet kaikesta pelaamiseen käytetystä rahasta. Rahasta lähes 90 % kulutettiin Veikkauksen peleihin. Arviolta 112 000 suomalaista kärsi rahapeliongelmasta ja 397 000 pelasi riskitasolla.*

Rahapelimonopolia on Suomessa pitkään perusteltu vastuullisuudella ja pelihaittojen ehkäisyllä. THL:n tutkimuksen mukaan monopoliasema ei ole ollut taikakonsti peliongelmien ehkäisyyn.

Veikkauksella on mm. käytössään etuasiakasjärjestelmä paljon pelaaville, ja Hopea- ja Kulta-tason etuasiakkailla ongelmapelaaminen oli muita yleisempää. Paljon pelaavien palkitsemista etuasiakkuudella ei mitenkään voi pitää peliongelmia ehkäisevänä toimintana.

Lisäksi rahapelien sijoittelusta puhutaan Suomessa käsittämättömän vähän. Viime vuonna valmistuneessa pro gradu -tutkielmassa löydettiin viitteitä siitä, että sosioekonomisesti heikommilla alueilla sijaitsi enemmän rahapeliautomaatteja.** Tätäkään ei voi pitää vastuullisena toimintana peliongelmien ehkäisyn kannalta.

Lidlin päätös on erittäin tervetullut avaus, josta toivottavasti syntyy enemmänkin keskustelua siitä, miten peliongelmia pitäisi Suomessa hillitä. Ongelmapelaamisen ehkäisyn ei pitäisi olla yksittäisten yritysten vastuulla.

* Salonen, Anne ym.: Rahapelaaminen, peliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet vuosina 2007-2019: Suomalaisten rahapelaaminen 2019 (linkki)

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite