marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
19.02.2021

Pääsenkö uimaan, vaikka en osaa itse pyytää sitä?

Kysymyksen esitti 14-vuotias Hetti Lasten vaalipaneelissa käyttäen kommunikaatiolaitetta. Kysymys liittyy vammaisten lasten oikeuteen saada henkilökohtainen avustaja, jonka avulla harrastaa tai vaikkapa viettää aikaa ystävien kanssa.

Henkilökohtainen apu on vammaispalvelulain mukainen palvelu, johon kaikki vaikeavammaiset henkilöt ovat periaatteessa oikeutettuja. Periaatteessa. Käytännössä kunnat kieltäytyvät myöntämästä avustajaa muun muassa kehitysvammaisille ja autismikirjon henkilöille. Perusteena kunnat käyttävät lakiin kirjattua ns. voimavaraedellytystä: ”Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa.”

Kunnat tulkitsevat voimavararajausta erittäin tiukasti eivätkä myönnä henkilökohtaista avustajaa, jos tämä ei osaa kertoa tarpeestaan viranhaltijoiden mielestä soveliaalla tavalla. Tämän takia erityislasten perheet joutuvat taistelemaan avusta oikeudessa. Oikeustaisteluista on ollut siinä mielessä hyötyä, että oikeuskäytäntö auttaa kuntia lain tulkinnassa: korkeimman hallinto-oikeuden käytännön mukaan voimavararajausta ei tule ymmärtää liian tiukasti. Henkilö voi pystyä määrittelemään henkilökohtaisen avun sisällön ja toimintatavan, vaikka hän käyttäisi vaihtoehtoisia kommunikaatiokeinoja tai tarvitsisi tukea tai tulkkausta oman mielipiteensä ilmaisussa.

Tämä oikeudellinen tulkinta on myös Helsingin kaupungin tiedossa, mutta kaupunki kieltäytyy silti myöntämästä avustajia erityislapsille. Minulle ja monelle muulle erityislapsen vanhemmalle on kaupungin vammaispalvelusta kerrottu, että lapselle on turha edes hakea henkilökohtaista avustajaa. Helsingillä on tällä hetkellä myös ainakin yksi lapsen henkilökohtaista apua koskeva oikeusjuttu korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä, koska joku kehtasi silti hakea.

Avustajan saamisen vaikeus on yksi esimerkki niistä järjettömyyksistä, joiden kanssa erityislasten vanhemmat jatkuvasti painivat. Kenen mielestä on oikein, että vammaisen lapsen perhe joutuu haastamaan kunnan oikeuteen avun saamiseksi? Sen sijaan, että kunta vaikeuttaa jo muutenkin raskasta arkea elävien perheiden asemaa, se voisi tukea niiden jaksamista. Helsinki voisi toimia tässä asiassa hyvänä esimerkkinä ja tehdä mullistavan linjauksen: toimitaan lain hengen ja oikeuskäytännön mukaisesti!

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite