marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
23.04.2021

Mielenterveyttä tukevien palvelujen resurssit kuntoon

Helsingin Vasemmiston nettisivuilla on haastattelu, jossa koulupsykologi ja kaupunginvaltuutettu Anna Vuorjoki kertoo mielenterveyspalveluiden tilasta Helsingissä. Anna mainitsee haastattelussa monia todella tärkeitä pointteja, kuten tämän: "Kun kaikki ihmiset eivät saa tarvitsemaansa sosiaalityön tai terveydenhoidon apua tai mielenterveyspalvelua, se synnyttää hyvinvointivelkaa. Sellaista avun ja palvelun tarvetta, mikä tavalla tai toisella tulee kuitenkin yhteiskunnan kannettavaksi tulevina vuosina."

Erityisesti nyt korona-aikana tätä velkaa on kasvatettu ihan urakalla. Muun muassa opiskelijat ja ensimmäistä työpaikkaansa etsivät nuoret ovat eläneet yli vuoden todella vaativissa poikkeusoloissa. Tukea jaksamiseen ei ole ollut riittävästi tarjolla.

Erityisen tärkeitä olisivat joustavat matalan kynnyksen palvelut, jollaisia Helsingissä ovat mm. matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupisteet eli Miepit. Tällaisten palveluiden resurssit ovat nykyisin liian pienet vastaamaan korona-ajan tarpeisiin. Anna tuo myös esiin toisen hyvän pointin, eli matalan kynnyksen palvelut, jotka ovat ihan muita kuin mielenterveyspalveluita:

”Yksi tapa ehkäistä psykiatristen palvelujen tarvetta on satsata arkiseen tukeen, jota annetaan perheille. Samoin oppimisen tukeen kouluissa, että lapset saavat sellaista opetusta, että pystyvät voimaan koulussa hyvin ja kokemaan onnistumista eivätkä koulupäivät tunnu kohtuuttoman kuormittavilta. Kaikkeen tähän pystytään vaikuttamaan kuntapolitiikassa.”

Mitä paremmin ihmisiä pystytään tukemaan heti, kun tuen tarve ilmenee, sitä vähemmän tilanteet kärjistyvät täyteen uupumukseen tai muuhun vakavampaan tilanteeseen. Esimerkiksi tukea tarvitsevien perheiden pitäisi saada tarvittaessa kotiapua joustavasti, matalalla kynnyksellä ja riittävän pitkään. Väitän, että jo tällaisella palvelulla oma uupumiseni olisi ollut estettävissä vaikeavammaisen lapseni ollessa pienempi.

Ja kun varsinaista mielenterveyshoitoa tarvitsee, sitä täytyy saada. Kuten Anna Vuorjoki jutussa tuo esiin, tosiasia on se, että tällä hetkellä Helsingissä on vaikeistakin mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä, jotka eivät saa tarvitsemaansa apua. Jokaisella on oikeus apuun, ja mielenterveyspalvelut kuuluvat kaikille.

Ja kuten Anna sanoo, nämä kaikki ovat asioita, joihin pystytään vaikuttamaan kuntapolitiikassa. Ei siis ole ihan sama, ketä äänestät. Käytä siis äänioikeuttasi!

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite