marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
22.02.2021

Laitetaan terveyskeskukset kuntoon

Tämän päivän Helsingin Sanomissa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki totesi näin: "Jos terveyskeskuksia ei viimeistään nyt laiteta kuntoon, Suomi on hetken päästä jenkkisysteemissä." Mitä sitten tarkoittaa Suomen terveydenhuollon ajautuminen "jenkkisysteemiin"? Lyhyesti sanottuna eriarvoistumista.

Ne, joilla on varaa, hankkivat yksityisiä terveysvakuutuksia ja käyvät yksityislääkäreillä. Lapsivakuutusten lisäksi myös aikuisten terveysvakuutukset ovat alkaneet yleistyä. Kroonisesti aliresursoituja kunnallisia terveyspalveluita käyttävät ne, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa.

Terveyskeskukset kärsivät nyt jo lääkäripulasta, myös Helsingissä. Omilla kotikulmillani Vuosaaressa lääkärille on ollut jo pitkään aivan liian vaikea saada aikoja. Kuukausi sitten Helsingin Sanomissa julkaistun mielipidekirjoituksen mukaan Vuosaaren terveyskeskuksen tilanne on kamala myös lääkärien kannalta. Kun työmäärä on liian suuri, työtä ei pysty tekemään hyvin.

Hallituksella on onneksi vireillä hoitotakuun uudistus: kiireetön lääkäriaika pitäisi jatkossa saada viikon sisällä yhteydenotosta terveyskeskukseen. Tämä tarkoittaa hallituksen arvion mukaan tuhatta uutta yleislääkäriä. Vielä ei ole tietoa siitä, milloin hoitotakuu tulee voimaan, mutta toivottavasti mahdollisimman pian.

Helsingin ei ole kuitenkaan mikään pakko odottaa hoitotakuun kiristämistä. Lääkärille pääsyä voisi helpottaa jo nyt. Lisäksi on parannettava hoitopolun jatkuvuutta ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen. Potilaan kannalta olennaista on tulla hoidetuksi, vaikka se vaatisi enemmän kuin yhden lääkäriajan. Ja helsinkiläisten yhdenvertaisuuden kannalta olennaista on, että terveyskeskusten toiminta saadaan kuntoon pian.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite