marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
26.04.2021

Helsinki kuuluu myös erityislapsiperheille

Erityislapsiperheet elävät vähän omassa todellisuudessaan, josta ainakaan minulla ei ollut aavistustakaan ennen kuin sain itse erityislapsen. Arjesta selviytyminen vaatii jatkuvaa selvittämistä, järjestämistä, varautumista ja joustamista.

Edessä viikko osastojaksoa erityislapsen kanssa, kotona on kaksi isompaa sisarusta. Miten pärjään?
Mitä voin tehdä, kun lapsi ylikuormittuu koulun hälinässä? Ei kuulemma pääse pienempään ryhmään, sillä kehitysvammadiagnoosia ei ole.
Miten pystyn tekemään aamuvuoroja töissä, kun en voi jättää kouluikäistä lastani yksin kotiin?
Lapseni on teini-iän myötä alkanut käyttäytyä väkivaltaisesti meitä vanhempia kohtaan. Mistä saisin apua?

Nämä kysymykset ovat välähdyksiä tuosta todellisuudesta. Nämä ja lukuisat vastaavat kysymykset toistuvat yhä uudelleen erityislapsiperheiden vertaistukitapaamisissa ja -ryhmissä.

Kysymykset kertovat minusta kahdesta asiasta: ensinnäkin erityislasten perheet elävät todella raskasta arkea ja tarvitsisivat paljon enemmän tukea kuin nykyisellään saavat. Toiseksi perheet joutuvat itse selvittämään asioita, joista heidän pitäisi saada tieto ilman omaa salapoliisityötä.

Sosiaalihuollon asiakaslaissa sanotaan, että asiakkaalla on oikeus saada tietoa saatavilla olevista palveluista. Todellisuudessa olen vuosien varrella saanut paljon enemmän tietoa vertaisvanhemmilta kuin kaupungilta. Kaupungin palvelut ovat pirstoutuneet eri virastoihin ja osastoihin, eikä kukaan ota kokonaisvastuuta perheen tukemisesta.

Tilannetta ei ainakaan auta jatkuva resurssipula. Helsingin kaupunki on ollut pitkään säästökuurilla mm. Kokoomuksen hellimän ”tuottavuustavoitteen” takia. Vammaispalvelut ja mielenterveyspalvelut ovat esimerkkejä palveluista, jotka ovat jo vuosia kärsineet rahapulasta.

Rahapulan takana on kuitenkin syvempi, arvoihin liittyvä syy. Tuskin kukaan myöntää julkisesti, että on oikein jättää erityislasten perheet ilman näiden tarvitsemaa tukea. Ja kuitenkin tälläkin hetkellä useampi erityislapsiperhe taistelee lakisääteisistä palveluistaan kaupunkia vastaan oikaisupyynnöin, valituksin ja jopa oikeudenkäynnein. Kaupungin vallanpitäjät eli suurimmat puolueet ovat hiljaisesti hyväksyneet tämän linjan vuosi toisensa jälkeen. Eiväthän erityislasten perheet jaksa yleensä pitää melua asioistaan.

Helsinki kuuluu kaikille, ei harvoille. Myös meille erityislapsiperheille. Me pystyisimme paljon parempaan erityislasten ja heidän perheidensä tukemisessa.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite