marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsy ry on julkaissut listan teesejä alkavan kauden päättäjille. Kirjoitin aiemmin ilmasto- ja energiapoliittisista teeseistä, ja tänään vuorossa on luonnonsuojelu.

Yksi Helsyn tavoitteista on kansallisen kaupunkipuiston perustaminen Helsinkiin. Kaupunkipuistohankkeesta on tehty valtuustoaloite jo vuonna 2016, ja sen takana on laaja ja aktiivinen joukko kansalaistoimijoita. Kaupunkipuiston alkuperäinen idea oli laaja, idästä länteen ja pohjoisesta etelään ulottuva kokonaisuus, johon kuuluisi sekä luontoalueita että kulttuuriympäristöä. Matkan varrella hanke on rajautunut tätä selvästi suppeammaksi, ja ensi viikon kaupunginhallituksen kokouksen esityslistalla hanke esitetään kuopattavaksi kokonaan. Vasemmisto on alusta asti edistänyt kaupunkipuiston perustamista. Olen itsekin sitä mieltä, että kansallinen kaupunkipuisto ansaitsee paikkansa Helsingissä.

Toinen Helsyn luontotavoitteista koskee kaupungin luonnonsuojeluohjelmaa. Helsingissä on tällä hetkellä voimassa vuosia 2015–2024 koskeva luonnonsuojeluohjelma. Luonnonsuojeluohjelman tarkoituksena on perustaa Helsingin alueelle uusia luonnonsuojelulailla suojeltavia alueita. Ohjelmassa esitetään 47 uutta luonnonsuojelualuetta, jotka on tarkoitus perustaa ohjelmakaudella eli 2024 mennessä.

Helsingin kaupungin tarkastuslautakunta arvioi vuoden 2018 arviointikertomuksessaan, miten luonnonsuojeluohjelman toimeenpano on edennyt. Arvioinnin tulos oli, että luonnonsuojeluohjelmassa olevien alueiden perustaminen edistyi suunniteltua selvästi hitaammassa aikataulussa. Pääsyynä tähän oli se, että luonnonsuojeluohjelman aikatauluja suunniteltaessa ei otettu huomioon luonnonsuojeluesitysten valmisteluun vaadittavia henkilöresursseja.

Kaupunkiluonnon suojeleminen on tärkeää jo luonnon itsensä takia. Myös helsinkiläisten ihmisten etu on se, että kaikilla kaupunkilaisilla on esteetön pääsy lähiluontoon. Luonnossa oleskelun hyvinvointivaikutuksista on tutkimusnäyttöä: muun muassa verenpaine alenee ja sydämen syke tasoittuu luonnossa. Myös kaupunginosien eriytymisen torjunnan kannalta on tärkeää, että lähiluontoon pääsee joka puolella Helsinkiä.

Alkavalla valtuustokaudella näkisinkin mielelläni, että kansallinen kaupunkipuisto perustetaan ja luonnonsuojeluohjelman toteuttamiselle osoitetaan riittävät resurssit. Upea luonto on Helsingin vahvuus, jota kannattaa puolustaa.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite