marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
02.03.2021

Aamukävelyllä Vuosaaressa

Kävimme sunnuntaiaamuna loistavan kanssaehdokkaani Arvind Ramachandranin kanssa kävelyllä Aurinkolahdesta Meri-Rastilaan. Keskustelimme samalla Vuosaaresta kaupunkisuunnittelun näkökulmasta. Arvind on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisen kanssa olikin todella kiinnostavaa jutella.

Pohdimme aluksi Vuosaaren kokoa. Vuosaaressa on nyt asukkaita keskikokoisen suomalaisen kaupungin verran, ja lisää on tulossa kovaa vauhtia. Palvelut eivät ole pysyneet kasvun perässä, kun terveyskeskuksiin ei saa aikoja eikä lähipäiväkoteihin paikkoja. Asiaa ei ainakaan auta se, että Vuosaari on pahasti aliedustettuna kaupunginvaltuustossa, kuten itäiset lähiöt yleensäkin.

Puhuimme myös asuntojen rakentamisen ja viheralueiden säästämisen yhteensovittamisesta. Arvind muisti OURCityn vuonna 2012 julkaistun Meri-Rastilan vaihtoehtokaavan, jossa rantametsää ei rakennettu, vaan asuntoja lisättiin täydennysrakentamisen kautta. Ihmettelimme, miten siitä meni lähes kymmenen vuotta, ennen kuin kaupunki päätyi luopumaan rantametsän rakentamisesta. Hienoa, että Pro Meri-Rastila -liikkeen aktiivit jaksoivat perustella metsän säästämistä kaikki nämä vuodet!

Mietimme myös sitä, miten kaupunkisuunnittelua voisi tehdä vielä demokraattisemmaksi. Vaikuttamisen pitäisi olla mahdollista arjen keskellä ja viestintäkanavien pitäisi ulottua sinne, missä ihmisten arki jo on. Kaavoja ja muita suunnitelmia voitaisiin esitellä monissa paikoissa, joissa ihmiset liikkuvat: kirjastoissa, terveyskeskuksissa, liikuntapaikoilla jne. Erityisesti nuorille voisi järjestää paljon nykyistä enemmän työpajoja, koska nuoret ovat niitä, jotka täällä asustavat vielä meidän iäkkäämpien jälkeenkin. Ja tietoa suunnitelmista pitää tarjota ymmärrettävällä tavalla, niin että me maallikotkin ymmärrämme niitä.

Keskustelun pystyy katsomaan myös jälkikäteen nauhoitteena Instagramissa (linkki). Ensimmäinen puoli tuntia on englanniksi ja seuraava puolituntinen suomeksi.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite