marjakaitaniemi.fi
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
10.05.2021

Lasten omaishoitajat Helsingissä

Olen todella iloinen, että Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä nosti viime viikolla esiin omaishoitajien oikeudet ja esitti omaishoidon tuen vähimmäismäärän korotusta.  Olen itse pitänyt eniten ääntä lasten omaishoitajien puolesta, joita Helsingissäkin on yli tuhat. Meidän perheessämme lapsen virallinen omaishoitaja on isä. Omaishoidon virallistaminen ei ollut helppoa.

Viimeisin kirjoitukseni lasten omaishoitajien asemasta löytyy täältä (linkki).  Siellä avaan myös sitä, miten työlästä on omaishoitajastatuksen saaminen. Lasten omaishoitajien kohdalla omaishoitajuuden hakeminen pisteytyksineen ja kotikäynteineen on kuormittava tekijä muutenkin hyvin raskaassa tilanteessa, sillä eihän kukana terveen lapsen omaishoitajaksi hae. Monella lapsen omaishoitajuutta hakeneella erityislapsen vanhemmalla on kokemus siitä, että kaupunki yrittää löytää perusteita hakemuksen epäämiseen.

Lasten omaishoitajien karu kohtelu oli muuten syy, joka sai minut itseni alun perin kiinnostumaan paikallispolitiikasta. Vuonna 2017 Helsingin kaupunki päätti uudistaa omaishoidon tuen kriteereitä tavalla, joka uhkasi viedä omaishoitajastatuksen monilta lasten omaishoitajilta. Joukko helsinkiläisiä lasten omaishoitajia otti tuolloin yhteyttä kaupungin poliittisiin päättäjiin ja pyysi heiltä apua.

En ikinä unohda sitä, miten paljon töitä Vasemmiston Veronika Honkasalo ja Anna Vuorjoki tekivät korjatakseen tilanteen. He paneutuivat asiaan nopealla aikataululla, pyysivät meiltä lisätietoja perheiden tilanteista ja kirjelmöivät kaupungin viranhaltijoille. Omaishoidon kriteerien vaikutuksista lasten omaishoitajien perheisiin teetettiin lopulta selvitys ja kriteeristöä muokattiin uudelleen niin, että pahimmat pelkomme eivät toteutuneet.

Meidänkin perhettämme käytiin haastattelemassa uudistuksen pyörteissä, kun perheemme pisteytyksestä ei vielä ollut tietoa. Juttu löytyy näköjään netistä vielä näin vuosia myöhemminkin tämän linkin takaa (linkki).

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset

17.06.2021

Varavaltuutettu Kaitaniemi kiittää

14.06.2021

Helsingin luonto tarvitsee suojelijoita

07.06.2021

Helsingin on tehtävä itselleen selväksi, mikä on Helenin omistuksen tavoite